29 Aralık 2014 Pazartesi

İslam Öncesi Türk Tarihi soruları


1 - Metehan'ın fethettiği coğrafyalar nerelerdir?

Mete han iktidar olduğu dönemde ilk olarak Moğol kökenli Tung-hu'ları perişan etti. Arkasından Tanrı Dağlarında Kansu havalesinde oturan Hin-Avrupa soyundan gelen Yüe-çi'leri mağlup etti(M.Ö. 203) Daha sonra Çine ait Ma-i ve Tai-yuan bölgelerini ele geçirdi ve Çin İmparatorluğunu vergiye bağladı. 35 yıl hüküm süren Metehan(Mo-tun) bu süre içerisinde Moğolları, Tibetlileri, Tunguzları ve Çinlileri kendisine tâbi kıldı.

2 - Metehan ölümünden sonra nasıl bir devlet bıraktı(devlet yapısı, ekonomisi)?

Her yönüyle güçlü bir devlet bıraktı 26 şehir devletçikleri kendisine bağlı idi. Gücünün doruk noktalarında olan Büyük Hun İmp. ekonomisinin temeli başta at olmak üzere hayvan besiciliği idi. Merkeziyetçi bir yönetim ve orduda onluk sistemi yürürlükte idi. 

3 -  Hun İmp. siyasi evliliklerin ne tür etkileri olmuştur ?

Siyasi mahiyette olan bu davranışların sonucunda bu prenseslerle beraber gelen Çinli diplomat ve görevliler, bir yandan Hun topraklarında serbestçe dolaşma imkanı buldukları için Hun yöneticilerin arasına nifak sokarak, diğer yandan Türkler ile tâbi devletler arasında siyah propaganda yaparak devleti zayıflatmaya başladı. Ki-ok döneminde hissedilmese de oğlu Kun-çin zamanında gerçek bir huzursuzluk kaynağı oldu.

4 - Zayıflayan Hun İmp. ile Çin İmp arasında ipek yolu savaşının başlamasının nedenleri nelerdir ?

Büyük Hun İmp. Çinliler karşısında üstünlüğünün sona ermesi, Çinlilerin ödedikleri vergiyi ve ipeği kesmesine neden oldu. Bu durum Büyük Hun İmp. ekonomik açıdan or durumda bıraktı. Hunların tekrar ekonomisini düzeltmek için Çin'e karşı savaşlar başlattı ve bu savaşlar sonucunda kazanılan zaferler başarılı olmadı ve-bu fırsatı değerlendiren Çinliler akınlar düzenledi ve bu akınlar sonucu İpek yolunun kontrol unu ele geçirdiler. 

5 - MÖ. ve  MS. göçler hakkında bilgi veriniz ?


6 - Avrupa Hun İmp. Anadolu'da göç ettikleri yerleri tarihi belgelere dayandırarak yazınız ?

İki kola ayrılan balkanlar bir kol olarak Balkanlardan Trakya'ya ilerlerken diğer kol Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya yönelmişlerdir. Basık ve Kursık'ın idare ettiği bu ikinci kol Erzurum bölgesinden, Karasu ve Fırat Vadilerini takiben Malatya ve Çukurova'ya doğru devem etmiş, o dönemde bölgenin önemli kalelerinden olan Urfa ve Hatay'ı kuşattıktan sonra Suriye'ye inmiş ve Kudüs'te son bulmuştur. En son olarak Keşif amaçlı olan bu harekât Orta Anadolu'da Kayseri-Ankara taraflarına ulaştıktan sonra Bakü yolu ile kendi merkezlerine ulaşmışlardır.

7 - Uldız'ın izlemiş olduğu politikalar ve ülke sınırları hakkında bilgi veriniz ?


Hun dış politikasına Zayıfa karşı kuvvetliyi desteklemek adını alırken Bizansı baskı altında tutarken Batı Roma İmp ile dostane ilişkiler kuruluyordu.
Romanın ikiye ayrılması sonucunda  hızlı bir şekilde Şanlıurfa ve Lübnan'a kadar hakimiyet altına aldı bir süre sonra ordularını Karadeniz'e çekti. Yayılmacı bir politika izledi.  
Barbar kavimleri göçe zorlayarak Roma İmp. üzerinde bir baskı kurdu ve Uldızdan yardım istenmek zorunda kaldı Batı Roma ile iyi ilişkileri olan Uldız Doğu Romayı baskı altına almaya başladı.

8 -  Margos Antlaşması hakkında bilgi veriniz ?

Tuna ile Morava nehrinin birleştiği yerde olan margos kalesinde Savaşmak istemeyen Bizans'la Hunlar arasında yapılmıştır.
 * Hunlar vergiyi iki katına çıkardı yıllık (700 libre).
 * Hunlardan kaçanların iadeleri yapılacaktır.

9 -Atilla'nın I. Balkan seferleri hakkında bilgi veriniz ?

Margos antlaşmasında istenilen iadeleri iade etmekte geç davranmaları ve bazılarını önemli makamlara getirmeleri, bunun yanında ortak pazar yerlerinde Grek tacirleri Hunları aldatmaları , Hun mezarlarının soyulmaları, Akatir isyanında Bizans'ın kışkırtması 441-442'de I. Balkan seferi Belgrad ve Niş üzerinden Trakya'ya doğru ilerlerken Batı Romanın gayreti sonucu durduruldu.


10 -Atilla'nın II. Balkan seferleri ve anatolius antlaşması hakkında bilgi veriniz ?

Bizans'ın kaçakları iade etmemesi, yıllık vergileri ödemekteki isteksizliği gibi başlıca nedenlerden dolayı II. Balkan Seferini (447) yapılmasına sebep oldu. İki koldan saldırılmış ve İstanbul'u kuşatmak üzere Küçük Çekmece'ye gelmiş II Theodosios bu durum karşısında sürat le ileri gelen Anatolius'u anlaşma için Atilla'nın yanına göndermiştir.

Yapılan Anatolius barışına göre ;

    * Tuna güneyinde 5 günlük mesafe askerden arındırılacak.
    * Ortak pazarlar sadece Nişte kurulacak.
    * Ayrıca yıllık vergi üç katına çıkarılacak.(2100 libre )












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder